Överkast och material

överkastÖverkast går att hitta i en mängd olika versioner och material. Det finns för de flesta typer av sängstorlekar, och många kan användas som både överkast och filt.

Där finns quiltade överkast, som är ett slags mönster i tyget man gjort med hjälp av sömmar. Överkast i bomull eller polyester. Även i fuskpäls, om det är vad man söker.

Skulle man vilja ha ett tjockare överkast finns det fodrade, medan de tunnare, mer filtliknande oftast är vävda. Där finns överkast med instansade mönster, överkast som är virkade eller helt enkelt broderade.

Där finns enklare överkast, och de med fler detaljer. Där finns de som har samma färg och mönster på båda sidorna, medan vissa kanske har olika motiv och detaljer på olika sidor av överkastet, så att man kan vika över kanten vid kuddarna och få en effekt på det viset.

För att göra det extra fint kan man bädda med överkastet, finkuddar i samma, eller matchande färger och mönster, samt kanske någon filt över också.

De flesta överkast är dessutom enkla att tvätta. Bäst är att handtvätta dem, vilket ofta finns som program på de flesta tvättmaskiner. Annars brukar det gå att använda 40 grader och fintvätt, om inte annat står på överkastets tvättråd. Även möbelfläckborttagning fungerar på en mindre mängd fläckar.