Städmaterial förr i tiden

städmaterialStädmaterial är något som är relativt nytt. En av de första dammsugarna kom till Norden år 1903 och innan dess gick det knappt att få golven ordentligt rena. Avsaknaden av städmaterial gjorde att städningen ofta skedde med hjälp av enkla redskap såsom kvastar och piskor – för mattorna – och någon tygbit tillsammans med vatten som dammtrasa. I övrigt var det människornas egen kraft som var städmaterial och gjorde att det blev rent med hjälp av skrubbande och piskande.

Då dammsugaren kom höjdes kravet på att det skulle vara fint i huset man bodde i. Hygien fick en annan standard och även om många höll fast vid mattpiskningen blev dammsugaren till slut det städmaterial som dominerade golvvården. Kraftskurpulver och såpa ersattes vid ungefär samma tid med rengöringsmedel för allt möjligt, fönster och andra olika ytor, inte helt olika de som finns idag.

Golvskurning var något som först utfördes på slott men i början av 1900-talet även kom att användas i folks privata hem. Vid denna tid skurade man golven med städmaterial som granris, vatten och de egna fötterna. Det var nämligen fötterna som utförde skurningen. Att skura för hand med såpa och borste blev modernt i slutet av 1800-talet.